MANUÁLTERÁPIA

A manuális medicina két részből áll: a manuális diagnosztikából és a manuális terápiából. A manuális terápia nem összekeverendő a gyógymasszázzsal, a reflexterápiákkal, s gyakran a természetgyógyászatnak ezt az ágát a paramedicinához, illetve az alternatív medicina valamely ágához sorolják, holott inkább a hagyományos, ún. nyugati orvosláshoz áll közel, mivel hatásmechanizmusa hagyományos orvostudomány ismeretanyagán alapul. A manuális medicina – mint gyógymód – a mozgás szervrendszerének visszafordítható működési zavaraival foglalkozik, kézzel végzett technikákat alkalmaz a gerinc és perifériás ízületek elváltozásainak diagnosztikájára és kezelésére.

A diagnosztikánál igen nagy jelentősége van a mozgásszervi funkcióanalízisnek. A manuális terápia az ízületi működés helyreállítására irányuló műfogások rendszere, amelynek során a kezelő mechanikus energiát alkalmaz. A fogások többsége a népi csontkovácsok gyakorlatából és tapasztalataiból származik, amelyek az évek során sokat finomodtak. A kézi „beavatkozás” során a kezelő gyakran nagy erővel nehezedik a célzott ízületre, csontra, csigolyára. A műfogásokat mindig kombinálják izomlazító módszerekkel. A manipuláció kivitelében a kezelőnek és a kezeltnek összehangoltan, harmonikusan kell együttműködnie. A manipuláció során gyakran hallhatunk roppanást, amely – általában – a valódi és hatásos manipuláció eredményességének bizonyítéka.

A módszer korrekt alkalmazásánál sok esetben nem lehet eltekinteni, a képalkotó eljárások azon részeinek alkalmazásától, amelyek a manuálterápia szemszögéből fontosak (RTG, CT, MR).

Az első manuálterápiás kezelés után 6-12 órával fájdalmat, izomlázszerűséget érezhet a kezelt beteg. Ennek oka gyakran a lazítás hiánya, amelynek egy napon belül meg kel szűnnie.

Mi a manuálterápiás gyógyítás?

A modern manuális medicina alapját a csontkovács mesterség, az oszteopátia és a kiropraktika alkotja. A műfogások tanát, vagyis a manuális terápiát, az orvosok jelentősen továbbfejlesztették és tudományos alapokra helyezték. Így alakult ki a diagnosztikus és terápiás módszereket egyaránt tartalmazó manuális medicina. A támasztó-mozgatórendszer reverzibilis működészavarainak élettanával, kórélettanával, diagnosztikájával és terápiájával foglalkozik.

A tartó- és mozgatórendszer működészavarait az izületek csökkent vagy meg-növekedett mozgékonysága jelzi. A manuális medicinát az izületek csökkent mozgékonysága esetén használjuk, amelyhez az izmok merevsége, fájdalmassága társul.

A manuális terápia nem “csontrakás és reccsentés”. Differenciált technikák egész arzenálját használja, amelyet különböző indikációk alapján alkalmaz nagyon részletes diagnosztikus vizsgálat után. Nagy hangsúlyt fektet a képalkotó eljárásokra, mint például a röntgen, CT, MR.

A kezelés célja, hogy feloldja a blokkolódást és visszaállítsa az ízület normális mozgathatóságát. Ettől a beteg fájdalma, mozgáskorlátozottsága oldódik, általános közérzete, hangulata jelentősen javul.

Első alkalommal a vizsgálat és kezelés 1,5-2 órát is tarthat és rendszerint tart is, mert a terapeuta a gerincet csigolyáról csigolyára vizsgálja át minden mozgásirányban. Kérjük első jelentkezéskor hozza magával eddig készült leleteit, röntgen felvételeit, CT vagy MRI leletét (ha van).

Manuálterápiával gyógyítható problémák:

• Hát, derék, nyak, váll, könyök, végtag fájdalmak;

• Izom eredetű mozgáskorlátozottság;

• Kéz-, lábzsibbadás;

• Ideggyógyász által kivizsgált fejfájás;

• Kezdődő gerincsérv, vagy műtét utáni utókezelés

A metódus fontos pillére az önterápiára való megtanítás, így a beteg néhány alkalom után függetleníteni tudja magát a terapeutától.

A manuálterápia alkalmazása ellenjavallt többek között: tumoros betegeknél, traumás eltéréseknél, gyulladásos folyamatokkor, oszteoporózisban szenvedőknél, vérzékenyeknél, agyi és érbetegségekben szenvedőknél. A manipulációkat tilos folyamatosan vagy kúraszerűen alkalmazni, egyazon ízületet két héten belül újra kezelni. Nem javasolt a havi rendszerességű, ún. preventív kezelés sem.

A műfogások helytelen alkalmazásából igen súlyos szövődmények származhatnak, ezért csak jól képzett manuálterápiás szakemberhez forduljunk!

Forrás: scolinea.hu, mackorendelo.hu